8+1 tipp a sikeres üzleti étkezésekért

Sorozatunk első három részében az egyes üzleti étkezések sikeréhez kívántunk hozzájárulni. Mostani cikkünkben további hasznos tippekkel szeretnénk segíteni abban, hogy eligazodj az üzleti étkezések szabályozott világában.

1474478300_white-shirt1. Figyelj a Dress Code-ra!

Nézd meg, hogy a meghívóban van-e előírás az öltözetet illetően, ugyanis rendkívül kellemetlen, és felettébb stílustalan alul-, vagy túlöltözni egy eseményt, ha pontos utasítás van arra vonatkozóan, hogy mit kell viselnünk. Illetve szervezőként nem árt végiggondolnunk, hogy szükség van-e arra, hogy feltüntessük, mit viseljenek résztvevőink. A Dress Code ágas-bogas üzenetrendszeréről hamarosan leírást adunk közzé.

2. Ne menj éhesen!

Bármennyire is abszurdnak tűnik a dolog, érdemes enni egy keveset az üzleti étkezést megelőzően. Fontos észben tartani, hogy az ilyen jellegű események központjában nem a fogyasztás, hanem az üzleti megbeszélés áll. Ráadásul amellett, hogy súlyos protokollszabály sértésnek számít az éhségcsillapító falás, hamarabb elveszítheted a kontrollt az események felett, ha csak a tányérod tartalmára tudsz összpontosítani.

1474478516_food-grey3. Előre válaszd ki az ételt!

Nem éppen előkelő dolog molyolni az étlappal a vendégek előtt. Akár szervező, akár résztvevő vagy, érdemes előre kigondolni, hogy mit szeretnél fogyasztani. Bár a svédasztalnál előre nem megjósolható, hogy milyen lesz a felhozatal, végig tartsd szem előtt, hogy evés közben majd tárgyalnod kell. Érdemes apró falatokban ehető, minél kisebb csinnadrattával elfogyasztható ételekből válogatni.

4. Ételt a bal kézbe!

Akármilyen az üzleti étkezés menete, legyen szó álló fogadásról, vagy rendes, éttermi körülményekről, érdemes a bal oldalon, vagy a bal kezednél/kezedben tartani az ételt és az italt, amit fogyasztasz. Ennek egyszerű a magyarázata: a kézfogás mindig jobb kézzel történik, ilyenképpen bármi, amit a jobb kezedben tartasz, idővel eséllyel útban lesz. Nem beszélve arról, hogy milyen elképesztő etikett-gyilkos, hogyha a hideg, párától nedves, vagy éppen az ételmaradványokkal tarkított kezedet nyújtod oda az étkezés résztvevőinek.


phone-ringing-gif-bigstock_cell_smart_phone_ringing_mobil_145726015. Ne telefonálj közben!

Egy igazán jól megszervezett üzleti étkezést is teljesen tönkre tud tenni, ha hosszú percekig fontos (vagy kevésbé fontos) ügyeket intézel telefonon keresztül. Igyekezz úgy szervezni az életedet, hogy a hívások ne akkor fussanak be, amikor a vendégeiddel tárgyalsz. Manapság igazán divatosnak számít kitenni a mobiltelefont magunk elé az asztalra, üzleti étkezések alatt azonban legyen lehalkítva a zsebedben, vagy a táskádban, hogy véletlenül se vonhassa el a figyelmedet az esemény lényegéről.

6. Mutasd be jól!

Az üzleti étkezéseken protokoll szempontból elsőrendűnek számít, hogy “jól” mutasd be egymásnak az üzleti partnereidet. Próbáld a lehető legkevesebb manírral moderálni az első találkozásokat, ugyanakkor figyelj rá, hogy mindig a magasabb rangú üzleti félnek mutasd be az alacsonyabb rangút. Továbbá ildomos bemutatáskor megemlíteni a felek titulusát is.

1474479351_mypc_down7. Ha lesett, hagyd ott!

Valódi vétek az üzleti etikett ellen, ha lehullott evőeszközök, ételdarabok, szalvéták után kotorászunk az asztal alatt. Nem beszélve arról a kínos szituációról, hogy egyszerűen nem fogunk helyet találni a bepiszkolódott tárgynak, így kényszermegoldásokhoz kell folyamodnunk a vendégek előtt. Ilyen esetben az egyetlen jó döntés, ha a leesett dolgot a földön hagyjuk. Esetleg szólhatunk a pincérnek, hogy “baleset” történt, és megkérhetjük, hogy segítsen diszkréten elhárítani a problémát.

8. Ha meghívtad, fizess!

Fontos szabály, ha te vagy az esemény szervezője, illetve hogyha te hívtad meg a vendégeket, akkor te fizeted a számlát is. Kivételt képez az a helyzet, amikor a vendég rendíthetetlenül ragaszkodik hozzá, hogy maga fizesse a saját fogyasztását. Ilyen esetben ne erősködjünk sokat, hagyjuk, hogy a vendégünk érvényesülhessen.

20160714-130524-20151115052522-shutterstock-283553048aa_cr_cr+1 Segítség.

Amennyiben te is szervezel üzleti étkezéseket, segítünk a toborzásban! Díjmentesen feltöltheted adatbázisunkba üzleti étkezésed, vagy más típusú üzleti eseményedet (hazai üzleti út, találkozó, kiállítás és konferencia). Ha nem vagy szervező, de érdeklődsz az üzleti rendezvények iránt, akkor is látogass el az Üzleti Események Nyilvános Adatbázisa oldalunkra, ahol hamarosan minden hazai üzleti esemény elérhető lesz!

Kapcsolódó cikkeink:

Tippek az üzleti reggelihez

Tippek az üzleti ebédhez

Tippek az üzleti vacsorához