A cégek több hitelt vesznek fel, mint amennyit törlesztenek

Évi 10% fölötti ütemben emelkedik a hazai kis- és közép-vállalkozások banki hiteltartozása. Immár három éve vesznek fel több hitelt a cégek, mint amennyit törlesztenek; az EU-forrásoknak úgy tűnik, inkább ösztönző, mint kiszorító hatásuk volt eddig; bizonyos szegmensekben pedig már-már vérre menő versenyt folytatnak a bankok a kkv-k kegyeiért. A kamatkörnyezet emelkedésének árnyékában azonban lehet ok az aggodalomra.

2017. március 31-ével, vagyis immár több mint egy évvel ezelőtt befejeződött a Magyar Nemzeti Bank 2013-ban elindított Növekedési Hitelprogramja (NHP), amely alacsony (legfeljebb 2,5%-os) kamatfelárú, fix kamatozású, hosszú átlagos futamidejű, nagyrészt beruházási célú forinthitelekkel árasztotta el a hazai kis- és középvállalkozásokat több mint 2800 milliárd forint értékben. A program fennállásának csaknem négy éve alatt fordulatot hozott a hitelezésben, kivezetése azonban csaknem másfél év távlatából visszatekintve sem rendítette meg a bankok hitelkihelyezését a kkv-szegmensben.

A kkv-hitelezésben egyre sötétebb felhőt jelent a kamatkockázat. Ez azonban  a teljes bankszektor kkv-hitelezéssel kapcsolatos kockázati költségei várakozásaink szerint a következő években is alacsonyan maradhatnak. Egyrészt a nagyobb kkv-k között egyre nagyobb a hajlandóság a kamatkockázatokat fedező szolgáltatások igénybe vételére, másrészt a hitelgarancia lehetősége is egyre kiterjedtebb Magyarországon. Ma már átfutási idő nélkül igénybe vehető portfóliógarancia is elérhető hazánkban, hovatovább a hitelgarancia intézménye nemzetközi összevetésben is jól teljesít, jelentősen csökkentve a kockázati versenyre alapuló kkv-hitelezésből fakadó banki kockázatokat.

Forrás: portfolio.hu
Kép: Pixabay