A béremelési hullám elérheti a kis- és középvállalkozásokat is

A hazai kis- és középvállalkozások többségének nem a tőke-, hanem a szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot. A cégek háromnegyede szembesült már a munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel, és soha ennyien nem készültek még fizetésemelésre.

A legfrissebb adatok szerint a harmadik negyedévben újabb csúcsokat döntött az üres álláshelyek száma. A vállalati szektorban csaknem 53 600 betöltetlen pozíció volt, ami 30%-kal meghaladja az előző év azonos időszakában mért szintet. A teljes nemzetgazdaságban több mint 70 ezer állás állt üresen idén július és szeptember között.

Tavaly év elejéhez képest csaknem dupla annyi (36%) cég tervez munkaerőfelvételt, minden tizedik kkv pedig 4-nél több fő alkalmazásában gondolkodik. Nem mindegy azonban, hogy ki milyen szektorban keres állást. Míg a mezőgazdaságban és a kereskedelemben minden negyedik, addig az iparban minden második cég tervez létszámbővítést.

Idén a kkv-k 75%-a készül béremelésre, ami terveik szerint átlagosan 9,5%-os lesz. Mindkét adat az index történetében az eddigi legmagasabb érték, és azt mutatja, hogy a cégek már érdemben reagáltak a kormányzat minimálbér-emelési szándékára.

 

Forrás: MTI // 24.hu
Kép: Pixabay