Egyre kevésbé hajlandók vállalkozni a fiatalok

Már az elmúlt évben is arról tanúskodtak a statisztikák, hogy Magyarországon baj van a pályakezdők vállalkozókedvével. Tavaly a fiatalok 10 százaléka gondolta úgy, hogy a vállalkozói létforma helyett inkább más úton indulnának el, idén ez az arányszám már 19 százalék.

Bridge Budapest non-profit szervezet reprezentatív felmérésben 519-en vettek részt.  Idén is a 20 és 35 év közöttiek jövőképére vonatkoztak a kérdések, különös tekintettel a sikerhez való viszonyukra és a vállalkozói hajlandóságukra.

A  válaszadóknak kicsit több mint fele gondolja úgy, hogy nehéz Magyarországról érvényesülni. A hozzáállás javuló tendenciát mutat, ugyanis tavaly ez az arány még 65 százalék volt.

A megkérdezettek 18 százaléka a biztonságvágy és kockázatkerülés miatt inkább alkalmazotti státuszban helyezkedik el, semmint, hogy vállalkozást indítson. Tavalyhoz képest ezen a területen is pozitív változás történt, ugyanis az előző évben a 30 százalékuk voksolt inkább a biztonságra. A külföldi munkavállalást kérdéskörét illetően a tavalyi 27-hez képest idén 34 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem lenne hajlandó végleg elhagyni Magyarországot.

A Bridge Budapest nonprofit egyesületet a Prezi, a Ustream és a Logmein alapította, hogy a fiatalokat a saját példájukkal is arra ösztönözzék, kitartó munkával és némi szerencsével lehet globális sikert elérni Magyarországról.

(forrás: MTI)