Energetikai szakreferensek: sokba kerülhet a mulasztás

Versenyt futott az idővel számos hazai vállalkozás az utóbbi hónapokban. Egy tavaly decemberben életbe lépett jogszabály több ezer cég számára írta elő energetikai szakreferens igénybevételét. Akik kicsúsztak a június 30-i határidőből, bírságot kockáztatnak, ezért érdemes mielőbb felvenniük a kapcsolatot egy független energetikai szakemberrel vagy szolgáltatóval.

Kis- és középvállalkozások ezreit is érinti az a rendelkezés, amely energetikai szakreferens igénybevételére kötelezi az úgynevezett jelentős energiafogyasztású gazdálkodó szervezeteket. Ennek értelmében minden olyan társaság, amelynek éves energiafogyasztása a tárgyévet megelőző három év átlagában meghaladja a 400 ezer kWh villamos energiát, a 100 ezer m3 földgázt, illetve a 3400 GJ hőmennyiséget, köteles energetikai szakreferenst igénybe venni, és erről adatot szolgáltatni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH). A szabályozás lényeges eleme, hogy a több telephelyen működő vállalatok esetében az összesített fogyasztást kell figyelembe venni a számításnál.

Újabb teher vagy valós előny?

A fogyasztási határok alapján érintettek számára június 30-ig adott időt a jogszabály, hogy energetikai szakreferensi szolgáltatásra szerződjenek, és erről tájékoztatást nyújtsanak a MEKH-nek. Ez azonban nem csupán egy újabb adminisztrációs feladat: a szakreferens tevékenysége az energiafelhasználás optimalizálására, a hatékonyság javítására irányul, így végső soron az energiatudatos magatartás meghonosítását, ezáltal a költségcsökkentést szolgálja.

Annak meghatározásához, hogy egy cég a kötelezettek körébe tartozik-e, a legkézenfekvőbb módszer az előző évek energiaszámláinak áttekintése és a fogyasztási adatok összesítése. Ha e felülvizsgálat eredménye szerint valamely energiatípus esetében a felhasználás meghaladja a jogszabályban rögzített mértéket, a vállalkozásnak érdemes mielőbb kapcsolatba lépnie egy minősített szakértővel, illetve olyan szolgáltatóval, amely szakreferensi szolgáltatást nyújt.

Miben segít?

A szakreferens tevékenysége a vállalkozás energiafelhasználásának csaknem minden területére kiterjed. Közreműködik többek között az energetikai auditálás lebonyolításában, illetve tanácsadóként részt vesz az ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszer bevezetésében és nyomon követi annak működtetését. Szerepet játszik a hatékony üzemeltetési megoldások és fejlesztési lehetőségek megfogalmazásában és az ezek által elért megtakarítás kimutatásában. Elősegíti továbbá olyan gyakorlatok kialakítását, amelyek révén akár anyagi ráfordítás nélkül is csökkenthetők az energiaköltségek. Tevékenységéről és a vállalkozás energiafogyasztásának mértékéről havonta jelentést készít a korábbi adatok és a beruházások figyelembevételével, valamint éves riportban összegzi az elért eredményeket.

Fontos kitétel, hogy az energetikai szakreferens csak a gazdálkodó szervezettől független, megfelelő minősítéssel rendelkező mérnök lehet. Ehhez legalább három év energetikai területen szerzett gyakorlat és szakmai vizsga szükséges, amelyet ötévente meg kell újítani.

A jogszabály életbe lépése óta számos cég, köztük mérnökirodák és energiakereskedők állnak az érintett szervezetek rendelkezésére. A június 30-i határidő letelt ugyan, a kötelezettség továbbra is él, a mulasztás pedig kétszázezertől kétmillió forintig terjedő, akár ismétlődően is kiszabható bírságot vonhat maga után.

Az MVM Partner Zrt. – számos egyéb értéknövelt szolgáltatása mellett – energetikai szakreferensi tevékenységet is kínál ügyfeleinek. Ha az Ön vállalkozása számára is fontos, hogy az ország egyik meghatározó energiakereskedőjének szakmai támogatásával tegyen eleget törvényi kötelezettségének, lépjen kapcsolatba velünk! Éljen mielőbb a lehetőséggel és vegye igénybe szolgáltatásunkat!

(x)