Energiaautonómia vállalkozásoknak

Bár a hagyományos energiahordozók várhatóan még évtizedekig jelentős szerepet játszanak az áramtermelésben, a megújuló források térhódítása megállíthatatlan. A tiszta energiákat hasznosító technológiákba növekvő mértékben áramlanak az új befektetések, a nap- és szélenergetikai beruházások költségei pedig egyes országokban már alacsonyabbak, mint a konvencionális erőművekéi.

A klímaváltozás, valamint a megújuló energiaforrások kiaknázásához szükséges ráfordítások csökkenése egyre több országot sarkall energiatermelő rendszereik újragondolására. A központi erőművek szerepét fokozatosan átveszik a hatékonyabb decentralizált megoldások, és a világ nagy olajipari és bányavállalatai közül is mind többen fordulnak a tiszta források felé. A megújuló alapú termelés egyelőre a legtöbb országban támogatásra szorul ugyan, ám a fejlődés gyorsuló ütemben folytatódik.

Szinte hetente szólnak hírek újabb nagyszabású beruházásokról a nap-, szél- és vízenergia hasznosítása terén, a megújuló energiaforrások legkézzelfoghatóbb példái azonban továbbra is az úgynevezett háztartási méretű kiserőművek (HMKE). Ezek a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó, 50 kVA alatti teljesítőképességű berendezések az utóbbi évtizedben hazánkban is dinamikus növekedést produkáltak. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint az összkapacitásuk 2008 óta több mint 250-szeresére nőtt. A beruházások döntő többségét a napenergiát hasznosító megoldások teszik ki, ezek közül is az úgynevezett fotovoltaikus, azaz napelemes rendszerek számítanak favoritnak.

Az utak mentén egyre gyakrabban találkozhatunk családi házak tetejére szerelt napelempanelekkel, amelyek néhány kilowattos teljesítményű rendszerként egy teljes háztartás villamosenergia-szükségletét képesek fedezni. Talán nem ennyire látványosan, de a vállalati szféra is aktív a napelemes berendezések létesítésében. A technológia előnye – és népszerűségének egyik fő oka – főként az egyszerű, komolyabb gépészeti átalakításokat nem igénylő telepítésben, nem utolsósorban pedig abban rejlik, hogy az egyre rövidebb megtérülési idő után ingyen termeli a tiszta energiát. A panelek több évtizedes garantált élettartama miatt számos vállalkozás hosszú távú befektetésként tekint a napelemes kiserőművekre. Emellett természetesen nem elhanyagolható tényező, hogy a környezettudatos szemléletüket hangsúlyozni kívánó cégek számára kiváló marketingeszközként is szolgálnak.

A finanszírozási lehetőségek bővülésével egyre kevésbé állja meg a helyét az az érvelés, hogy a megújuló energia drága. Az alacsony kamatoknak és a rendelkezésre álló pályázati forrásoknak köszönhetően alacsony önerő és kockázat mellett vághat bele mind több vállalkozás a saját célra történő energiatermelés megvalósításába. A jelenlegi kormányzati irányvonal preferálja a nap- és geotermikus energia hasznosítását, amelyhez százmilliárd forintos nagyságrendben érhetők el támogatások a különböző operatív programok keretében.

Az egyszerűen elérhető finanszírozás ugyanakkor csupán egy a háztartási méretű kiserőművek telepítése előtt megfontolandó tényezők közül. Ahhoz, hogy a berendezés hosszú ideig az elképzeléseknek és az igényeknek megfelelően üzemeljen, az előzetes felmérés és a gondos tervezés elengedhetetlen. Csak ezáltal érhető el, hogy a rendszer igazodjon a vállalkozás tényleges szükségleteihez és fogyasztási szokásaihoz. Az árak mérlegelése mellett tehát érdemes arra is gondot fordítani, hogy teljes körű szolgáltatást nyújtó, a piacon nagy tapasztalattal rendelkező céget válasszunk.

Az ország egyik legnagyobb energiakereskedője, az MVM Partner Zrt. a vállalkozásoknak kínált számos egyéb megoldása mellett a háztartási méretű kiserőművek megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésében, valamint a napelemes rendszerek tervezésében és kivitelezésében is nagy szakértelemmel és gyakorlattal bír. Amennyiben saját kezébe venné vállalkozása villamosenergia-termelésének egy részét vagy egészét, szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.

(x)