Energiatermelés saját forrásból – tisztán, felelősen

A megújuló energiaforrások hasznosítása mára valamennyi vállalkozás számára reális lehetőséggé vált. A kiserőművekkel szembeni korábbi kételyek eloszlani látszanak, és a vállalati fogyasztók is egyre bátrabban fordulnak e lehetőség felé. A berendezések ára csökken, támogatás is igényelhető, a tervezésre azonban érdemes nagy gondot fordítani.

Az energiatermelésről és –ellátásról legtöbbünknek nagy központi erőművek és az egész országot behálózó vezetékrendszerek jutnak eszébe. A közelmúltig valóban ez volt az ismert és bevált modell, a megújuló energiaforrások és a decentralizált termelés gyors térhódítása azonban mindinkább megváltoztatja a képet. A technológia egyre kiforrottabbá, a berendezések megfizethetővé válnak, a megtérülés pedig a mai kamatkörnyezetben már nem lehet kérdéses.

A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) a kétezres évek második felében váltak széles körben ismertté hazánkban is, és bár kezdetben kétkedéssel fogadták a berendezéseket, létjogosultságuk mára megkérdőjelezhetetlenné vált. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal statisztikája szerint 2008 és 2015 között több mint 250-szeresére növekedett a Magyarországon működőHMKE-kösszkapacitása. Az energiaforrások között toronymagasan a napenergia vezet, a beépített teljesítőképesség több mint 90 százaléka épül rá.

A cégek is a nap felé fordulnak

Az adatokból kiolvasható, hogy elsősorban az 5 kilowatt alatti, jellemzően lakossági fogyasztók által telepített rendszerek számra növekszik évről évre ugrásszerűen, ám egyre több vállalkozás is felismeri a megújuló energiaforrások hasznosításában rejlő lehetőségeket. A legtöbb cégvezető természetesen pénzügyi szempontból szemlél minden beruházást, nincs ez másképpen a háztartási méretű kiserőművekkel sem. A megtérülés még akkor is nagyon fontos kérdés, ha a vállalkozás alapvetően elkötelezett amellett, hogy fenntartható módon, környezettudatosan működjön és a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után.

Éppen ez a kérdés volt az, amely sokakat sokáig visszatartott a megújulók alkalmazásától. A nagy összegű kezdeti befektetés, a magas kamatok és az ingadozó, előre nem tervezhető rendelkezésre állás súlyos érvekként merültek fel a saját célra történő energiatermeléssel szemben. A tömeges elterjedés és a technológia fejlődése nyomán azonban az árak számottevő mértékben csökkentek, a mai kamatviszonyok pedig a legtöbb pénzügyi eszköznél jobb befektetéssé teszik a kiserőműveket, legyen szó 50 kVA alatti, azaz háztartási méretű, vagy 50 kVA és 50 MW közötti kiserőműről.

Van segítség

Jelentősen megkönnyítheti a döntést a vállalkozások számára, hogy nem csupán a lakossági, de a céges fogyasztók számára is időről időre elérhetők olyan pályázati források, amelyek igénybevételével tovább csökkenthető a megtérülés ideje. A jelenlegi európai uniós költségvetési ciklusban is százmilliárdos nagyságrendű összegek állnak rendelkezésre energiahatékonysági célokra a különböző operatív programok keretében. A következő néhány évben már csak azért is számítani lehet efejlesztések felpörgetésére, mivel a megújulók jelenlegi 10 százalék alatti arányának az évtized végére el kell érnie a 14,65 százalékot.

Fontos a tervezés

Bár a kiserőművekkel kapcsolatos pénzügyi lehetőségek minden korábbinál kedvezőbbek,a kellően körültekintő és a vállalkozás szükségleteit, fogyasztási szokásait figyelembe vevő tervezés elengedhetetlen ahhoz, hogy a beruházás hosszú távon szolgálja a versenyképességet. Egy pontosan méretezett napelemes kiserőmű egy kisebb cég teljes villamosenergia-fogyasztását is fedezheti, de egy nagyobb szervezet kiadásait – nem utolsósorban károsanyag-kibocsátását – is jelentősen csökkentheti. A napenergia, és általában a regeneratív energiaforrások kiaknázása általánosságban kizárólag előnyöket hordoz valamennyi fogyasztó számára, a műszaki adottságokat, a megvalósítás esetleges korlátait azonban tanácsos szakértő segítségével áttekinteni.

A decentralizált energiatermelés rohamos térnyerése hazánkban is új piacot teremtett, amelyen számos kivitelezőcég próbál érvényesülni. A verseny éles, az árakon felül azonban további tényezőket is érdemes tekintetbe venni. Az ország egyik vezető energiakereskedője, az MVM Partner Zrt. teljes körű szolgáltatást kínál a napelemes beruházások terén is, a kiserőművek megvalósíthatóságának vizsgálatától a tervezésen és kivitelezésen át az engedélyeztetésig. Amennyiben vállalkozása energiahatékonysági céljainak eléréséhez az energiapiacon és a műszaki-gazdasági tanácsadás területén egyaránt szerteágazó tapasztalattal rendelkező partnert keres, forduljon bizalommal szakembereinkhez, akik további energiahatékonysági megoldásokkal is a rendelkezésére állnak.

(x)