Irinyi-terv – Új lendületet kaphat az építőipar

Az Irinyi-tervben szereplő stratégia szerint új lendületet vehet a magyar építőipar.

Az eddig meghozott intézkedések is ezt a jóslatot támasztják alá. A fordulat látványos, tekintve, hogy a márciusban megkötött új szerződések volumene kiugróan, 47,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért adatokat.

A lendület rá is fért a szektorra, hiszen a KSH adatai szerint márciusban 33,9 százalékkal, az első negyedévben pedig 27,6 százalékkal esett vissza az építőipari termelés a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva.

A visszaesés oka, hogy az elmúlt évben uniós forrásból megvalósuló jelentős munkák fejeződtek be, ám a gazdaság kilátásai kedvezőek, ami az építőiparra is pozitív hatással lesz.

Az építőipar fellendülését támogatják a versenyszféra bővülő beruházásai, az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések, illetve a lakásépítések.

A lakáspiacnak meglehetősen nagy lökést adnak majd a kormány elmúlt hónapokban hozott intézkedései, így várhatóan 2016-ban 13 ezerre emelkedhet az új lakások száma. (2015-ben 7612 lakás épült.)

Az ágazat bízik abban, hogy az év második felében felgyorsul az uniós pályázatok kiírása, illetve a pénzek lehívása. Az elnök szerint az kedvező, hogy sok olyan tervezett beruházás van, amit elő lehet készíteni.

A szakértők szerint a 7-9 évvel elhalasztott lakásépítések és felújítások után a lakosság visszatérhet a beruházási piacra, ezt segítik a kormányzati intézkedések is.

A múlt évi 7600 használatba vett lakóingatlan után az ÉVOSZ számításai szerint ebben az évben 12-15 ezer között lehet azoknak az új lakóingatlanoknak a száma, amelyekre az építőipar szerződést köt. Ha ezt az ütemet fent lehet tartani, akkor a kormányzati ciklus végére mintegy 40-45 ezer új lakóingatlan kivitelezésére kaphat az ágazat megrendelést.

Az ÉVOSZ javasolja, hogy a költségvetés teherbíró képességétől függően részleges áfakedvezménnyel is  ösztönözze a kormány a felújításokat.

Az éves összevetésből kiderül, hogy az első negyedévben az új lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma a duplájára nőtt.

Forrás: vg.hu