Fejleszteni akarnak a magyar cégek

Több mint tíz éve, 2007 óta nem akartak ennyien fejleszteni a magyar cégek közül, jelenleg ugyanis a kis- és középvállalkozások 75 százaléka készül valamilyen beruházásra. A középvállalkozásoknál még ennél is erősebb a szándék, mivel közülük 10-ből 9 cég tervez fejleszteni.

A legfrissebb adatok szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene az első negyedévben 17 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának eredményét. A folytatásban is dinamikus bővülésre számíthatunk, mivel tovább nőtt a cégek beruházási hajlandósága.

Jelenleg a kis-és középvállalkozások (kkv) 74 százaléka tervez valamilyen fejlesztést az előttünk álló egy évben, ami óriási előrelépés a tavaly év eleji 41 százalékhoz képest. Ilyen látványos javulásra és tartós növekedésre egy év alatt még nem volt példa az index történetében, a jelenlegi arány ráadásul a válság előtti – 80 százalék körüli – időket idézi.

Egyre nagyobb szükségét érzik a cégek a termelést elősegítő beruházásoknak. Ezt mutatja, hogy egyedül a gépek, berendezések korszerűsítését tervező vállalkozások aránya nőtt – 35-ről 40 százalékra –, ami az index történetében a második legmagasabb érték. Ezt követően informatikai fejlesztésekre fókuszálnak a legtöbben (34%), míg az autóflotta cseréjére vagy fejlesztésére a cégek 24 százaléka készül.

A  mérettel párhuzamosan a beruházási szándék is egyre erősebb. Míg a mikrovállalkozások 68 százaléka és a kisvállalkozások 77 százaléka tervez fejleszteni, addig a középvállalkozásoknál igazi beruházási boom várható, ugyanis közülük 10-ből 9 cég tervez fejleszteni.

A megnövekedett beruházási szándék minden szektorban és árbevétel-kategóriában tetten érhető. Jelenleg a mezőgazdaságban (85%) és az iparban (82%) számíthatunk leginkább fejlesztésekre, tőlük nem sokkal lemaradva a szolgáltató szektor található (75%), míg a kereskedelem az átlagnál alacsonyabb arányban tervez beruházni (63%).

Forrás: profit 7.hu / infoter.eu / K&H kkv bizalmi index
Kép: Pexels