Forráskimerülés miatt pályázatokat függesztettek fel

A források jelentős túligénylése, így forráskimerülés miatt két vidékfejlesztési pályázat felfüggesztéséről döntöttek; az irányító hatóság felfüggesztette a nem mezőgazdasági tevékenységek elindítását, valamint az élelmiszeripari fejlesztéseket támogató pályázati felhívásokat.

A tájékoztatás szerint a “Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című (13,85 milliárd forint keretösszegű) pályázatra a mezőgazdasági termelők, illetve magánszemélyek október 24-től nyújthatták be támogatási kérelmeiket. Erre legkésőbb november 24-ig lesz lehetőségük, ezt követően a felhívást – a forráskeret kimerülése miatt – felfüggesztik.

A beérkezett támogatási kérelmek előzetes értékelése során több esetben mesterséges körülmény megteremtésének gyanúja merült fel, ezért az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár soron kívüli vizsgálatot rendelt el.

Az irányító hatóság vizsgálja az ügy részleteit. A “Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című (mintegy 141 milliárd forint keretösszegű) pályázatot – amelyre ez év február 25-től nyújthatók be kérelmek – november 30-án 24 órától függesztik fel.  “A projektek sikeres megvalósulása érdekében fontos, hogy az ügyfelek részletesen tájékozódjanak a pályázati követelményekről és a felfüggesztést megelőzően gondoskodjanak a támogatási kérelem véglegesítéséről és benyújtásáról”.

Forrás: MTI