Hamarosan itt a vállalkozások kapacitásbővítését szolgáló uniós pályázat!

Megkezdődött a mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásaira összesen 37,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosító pályázat társadalmi egyeztetése.

A GINOP-1.2.3-8.3.4 pályázatok esetében a legfeljebb 30 százalékos vissza nem térítendő támogatás mellett megjelenik az akár 60 százalékos, kötelezően igénybeveendő 2 százalékos évi kamatozású hitel is. Így akár már 10 százalék önerő mellett is fejleszthetnek a kevésbé tőkeerős vállalkozások.

Korábban kizárólag vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak a cégek, amely a szabad vállalkozási zónában akár a 70 százalékot is elérhette. A mostani felhívásban ezt csupán 30 százalékra limitálták. A szabad vállalkozási zónában megvalósuló fejlesztéseket viszont többletponttal jutalmazzák.

Szintén nő a projektre fordítható összeg, de a visszatérítendő kedvező kamatozású hitel arányának növekedésével. Továbbra is legfeljebb 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni, ami legfeljebb 145 millió forint értékű kedvező kamatozású hitellel egészülhet ki, így nagyobb projektek is sikerrel pályázhatnak.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. szeptember 17-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban. A pályázat a társadalmi egyeztetés lezárását követően októberben jelenik meg, és várhatóan november 2-től lesz benyújtható.

A partnerségi fórumot ITT találja meg.

Forrás: MTI