Járulékcsökkentés a dolgozók bérének emeléséért

A Magyar Iparszövetség  (OKISZ) elnöksége azt szeretné elérni, hogy a várható járulékcsökkentés hozadéka a dolgozók bérének emelésében mutatkozzon meg.

Az OKISZ elnöksége úgy találja, hogy a dolgozók bérének emelése középtávon a vállalkozások jövedelemtermelő-képességét javítja. Éppen ezért a kis- és középvállalkozások a munkabérre rakódó járulékcsökkentésnek jobb hátteret kell teremtenie a béremelésére.

A kisvállalkozásoknál beváltható az az ígéret, hogy a járulékcsökkentés hozadéka azokhoz a dolgozókhoz jusson, akik hozzájárulnak az eladhatóbb szolgáltatás, vagy termék előállításához. A parlamentnek benyújtott adócsomagot az OKISZ elnöksége alkalmasnak ítélte a kis- és középvállalkozások helyzetének javítására.

A  mikrovállalkozások adminisztrációs terhei  csökkennek, a korábbi gyakorlattal ellentétben az egyszerűsítésből adódó előnyöket nem oltják ki újabb állami bürokrácia-kötelezettségek, adatszolgáltatások bevezetése. A szövetség pozitív intézkedésként értékeli, hogy a mikrovállalkozások alanyi áfamentességének határa a korábbi 6 millió forintról 8 millióra emelkedik.

Továbbá a kisadózó vállalkozások tételes adójában (kata) az éves bevételi határ duplázósik, 6 millió forintról 12 millió forintra emelik. Az OKISZ számtásai szerint az emelés után a katát további 50 ezer vállalkozásnak érdemes igénybe vennie, a jelenelgi 140 ezer mellett. Ezen kívül az adóhivatal segítő partneri szolgáltatást kínál az adócsomagban. Az elgondolás szerint az ellenőrök a vállalkozókat segítik, ha bizonytalanságot érzékelnek, “mielőtt büntetne, odamegy a vállalkozóhoz, és próbálja a kezét fogni.”

Ez a magatartási szándék előnyös lehetőség, és elindíthatja annak a szemléletnek az erősödését, hogy a kisvállalkozások az ellenőrben ne ellenséget, hanem segítőt lássanak.

Forrás: MTI