A kis- és középvállalkozások felpörgethetik a gazdaságfejlesztést

Tucatszám jelennek meg a nyertesek a kis- és középvállalkozások népszerű termelési kapacitás-bővítési uniós pályázatán.

Felpörgött a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban a 48 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett termelési kapacitás-bővítési felhívás nyertes pályázóinak kihirdetése. A Széchenyi 2020 pályázati információs portál adatbázisa szerint a keresett Ginop-felhíváson az irányító hatóság már odaítélt 95 cégnek összesen 18,49 milliárd forintot. A pályázat népszerűségét és a nagyságrendi különbséget jelzi, hogy eddig 1136 pályázat érkezett be 178,56 milliárd forintos támogatói igénnyel.

Hamarosan százas nagyságrendben további termelő-szolgáltató magyar kkv-k juthatnak EU-s forráshoz, a felhívás megjelentetésekor a fejlesztéspolitikai intézményrendszer 150-250 tagúra becsülte azt a kört, melynek tagjai részben az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozhatják beruházásukat. A pályázat összhangban áll azzal a kormány által a partnerségi megállapodásban is megfogalmazott céllal, hogy javuljon a kkv-szektor versenyképessége.

A kedvezményezettek felvehetik előlegként az elnyert összeg maximum 50 százalékát, vagyis ebben a formában 250 millió forint a felső határ. A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek vállalják: a projekt fizikai befejezését követő két évben növelik nettó árbevételüket.

A 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklusban már több mint 20 ezer pályázat érkezett be mintegy 2750 milliárd forint támogatási igénnyel. Ebből az irányító hatóság több mint 7500-at pozitívan bírált el hozzávetőleg 1500 milliárdos összértékben. Közülük a tényleges kifizetésig több mint 5600-an jutottak el, a számláikra mintegy 800 milliárd forint érkezett.

Forrás: vg.hu
Kép: Pixabay