A kkv-szektornak kapcsolódnia kell a világgazdasághoz

Ahhoz, hogy a foglalkoztatás 80-90 százalékát adó kkv-szektor fejlődhessen Magyarországon, az adócsökkentő gazdaságpolitika mellett arra is szükség van, hogy maguk a kis- és középvállalkozások keressék a világgazdasághoz kapcsolódás lehetőségeit.

A szakértők szerint a kkv-k fejlesztésének legnagyobb nehézsége, hogy ez a szektor nem vesz részt az uniós pályázatokban: a Magyarországon bejegyzett és működő 400-450 ezer cégből 30-40 ezer pályázott az előző fejlesztési ciklusban, és ezek többnyire nagyvállalatok voltak. Ezt orvosolandó, a gazdaságpolitika feladata olyan pályázatok kiírása, amelyek vonzóak a kkv-k számára, a cégek feladata pedig, hogy ne csak a túlélésre játsszanak, hanem merjenek előre gondolkozni, és lássák maguk előtt célt, mely szerint külföldön is megállják a helyüket.

Ennek a szektornak viszonylag kicsi a részvétele az exportban, pedig vannak olyan cégek, amelyekben benne van a növekedés potenciálja. Ha egy magyar cég beszállítója is egy nemzetközi vállalatnak, általában csak azon a szinten, ahol a legkisebb a hozzáadott érték. A gazdaságpolitika forrást biztosít ahhoz, hogy a kkv-k stratégiát válthassanak, ugyanakkor a közepes vállalkozások vezetőiben is meg kell, hogy legyen az igény, hogy a folyamataikat hozzáigazítsák a világgazdaság működésének folyamataihoz.

A jelenlegi munkaerőhiány leküzdésének is az az egyik eszköze, ha a vállalkozást átalakítják: “munkaintenzív” helyett sokkal inkább “tőke- és technológiaintenzívvé” teszik.


Forrás:
MTI

Fotó: Pexels