Most már biztos: Így adózunk 2017-ben

Merőben sok változás jellemzi a közelmúltban elfogadott adócsomagot. Többek között új cafeteria-rendszer, áfacsökkentés, az adócsalás elleni fellépés, még kedvezőbb kata és kiva várható.

Hatalmas változásokon ment át a cafeteria-rendszer. Csakhogy néhány példát említsünk, adómentes juttatás lesz, és ezzel együtt sokkal kedvezőbb a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás. Aztán „az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente százezer forintot kaphatnak készpénzben. A közszféra alkalmazottjainak ezen felül 100 ezer forintot, míg a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat Szép-kártyára a munkáltató”. Ráadásul a munkaadó továbbra is adómentesen adhat többek között sport- és kultúra-belépőt, illetve azon kívül adómentesen támogathatja a lakást építő, lakást vásárló és lakáshiteles dolgozóit.

Viszont a munkáltató által 2016-ban béren kívüli juttatásként adható egyéb juttatások (pl. üdülési szolgáltatás, munkahelyi étkeztetés, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, képzési költségek átvállalása, stb.) 2017-től nem minősülnek béren kívüli juttatásnak.

Nem lesz többé tartós bérlet sem. A visszaélések kizárása érdekében a tartós bérlet fogalmát és a rá vonatkozó sajátos szabályokat hatályon kívül helyezi a törvény.

A kisadózó vállalkozások tételes adója körül is rengeteg változás lesz. A KATA-nál a be nem folyt bevétel nem volt bevétel eddig. Azonban 2017-től ez másképp lesz: kiegészítést kap a bevétel megszerzésének időpontjának szabályozása. Továbbá a kisvállalati adó (kiva) szerinti adózást az az adózó választhatja, melynek az átlagos statisztikai állományi létszáma az adóévet megelőző adóévben várhatóan nem haladja meg az 50 főt.

A biztosítással nem rendelkezők és egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen sem jogosultak által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 2017. január 1-jétől 7110 forint.

Részletesebb információkért látogasson el az ado.hu weboldalára, illetve olvassa el profitline.hu részletesebb összefoglalóját itt és itt!

 

forrás: profitline.hu