Meghatározó szerepe van a kis- és középvállalkozásoknak az ipari termelésben

A kis- és középvállalkozások jelentős részt képviselnek az ipari termelésben,  jelenleg a foglalkoztatás több mint ötven százalékát adják.

A legfrissebb adatok szerint februárban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan kiigazított ipari kibocsátás 0,5 százalékkal emelkedett.

A járműgyártás az egyik meghatározó a növekedésben, de tavaly további iparágak is elkezdtek növekedni. Az első két hónapban 5,4 százalékkal bővült az ipari termelés, amin belül a járműalkatrész-gyártás az egyik meghatározó, de a gumiipar, a fémipar, a faipar vagy a vegyipar bővülése is jelentős hatással volt az egész feldolgozóipar teljesítményére. Emellett az energiaipar és a csekély súlyú bányászat, illetve ehhez kapcsolódó ipari feladatok teljesítménye is jelentősen nőtt.

A következő hónapok tervei között szerepel, hogy az uniós forrásokból a kkv-k  ipari fejlesztéseket valósítsanak meg. Ezek mind azt a célt támogatják, hogy a magyar kkv-k versenyképessége, hatékonysága, termelési rugalmassága emelkedjen.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay