Napos oldal – zöldenergia-termelés saját célra

Ki ne szeretné olcsóbbá és fenntarthatóbbá tenni villamosenergia-ellátását? Legyen szó családokról vagy vállalkozásokról, a saját célra történő áramtermelés egyre népszerűbb. A piac növekedése évek óta megállíthatatlan, a technológia szinte minden nappal kifinomultabb lesz, arra azonban érdemes figyelni, hogy a megfelelő partnert válasszuk a beruházáshoz.

Az ma már nem kérdés, hogy a megújuló források a világ energiatermelésében felveszik a versenyt a hagyományos energiahordozókkal, sőt a nukleáris energiával is. A szél- és a napenergia költségei mára több országban is a fosszilis tüzelőanyagot égető erőművekéi alatt maradnak, és a prognózisok további előrelépést jósolnak ezen a téren. A zöldenergia-előállítás azonban nemcsak ipari léptékben, hanem a háztartások és üzleti felhasználók szintjén is rohamosan terjed, a napenergiát hasznosító berendezések pedig mind közül a legkeresettebbek.

Kicsiben még jobb

Míg a globális energiatermelésnek, illetve az egyes országok energiamixének értelemszerűen csak kisebb-nagyobb részét teszi ki a napenergia, addig az egyéni felhasználók esetében akár a teljes villamosenergia-igényt fedezheti egy megfelelően méretezett napelemes rendszer. Ezzel hosszú távra biztosítható a tiszta, helyben termelt áram, amely a rezsiköltségek számottevő csökkentése mellett a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez is hozzájárul. A napelemes rendszerek megtérülési mutatói mind kedvezőbbek, a gyártók által ígért akár 20–30 éves élettartamot figyelembe véve a panelek jó néhány éven át profitot is termelhetnek.

Télen is megéri?

Még ma is számos esetben fogalmazódik meg a kérdés: mit ér a napelem, amikor nem süt a nap? Nos, a fotovillamos jelenség, amikor is a napsugárzásból közvetlenül villamos energia keletkezik, nem csupán verőfényben megy végbe. Tartósan felhős időben csökkenhet ugyan a termelés, ám a legtöbb napelem nem a nyár közepén a leghatékonyabb, az esetleges túlhevülés ugyanis némileg visszavetheti a teljesítményüket. A késő tavaszi és kora őszi hónapokban olykor több áramot állíthatnak elő, mint a nyári kánikulában. A termelés ingadozása az úgynevezett háztartási méretű kiserőművek (HMKE) esetében a legcsekélyebb problémát sem jelenti, ezek a berendezések ugyanis a kisfeszültségű hálózatra csatlakoznak, ami gyakorlatilag egy hatalmas akkumulátorként viselkedik. Túltermeléskor a hálózatba táplálható a fölös energiamennyiség, a többletigény pedig ugyanonnan fedezhető.

A napelemes rendszerek további előnye, hogy meglehetősen kompakt berendezések, így viszonylag egyszerűen, jelentősebb átalakítás nélkül illeszthetők a meglévő villamos hálózathoz. A tervezés és a kivitelezés ezzel együtt is szakértelmet kíván, nem utolsósorban pedig hasznos, ha a telepítést és a kapcsolódó műszaki feladatokat olyan partner végzi, amely nem csak tapasztalt a megújuló energiaforrások hasznosításában, hanem hosszú távon garantálja az üzemeltetést és a karbantartást is.

Az ország egyik legnagyobb energiakereskedőjeként az MVM Partner Zrt. a saját célú napenergia-hasznosítással kapcsolatos szolgáltatások teljes spektrumát kínálja az előzetes felméréstől a tanácsadáson át a kivitelezésig. Emellett igény esetén a megvalósításhoz igénybe vehető támogatási források felkutatásában is ügyfelei rendelkezésére áll.

(x)

 

Fotó: Pexels